Blaty kuchenne z bazaltu
Blaty kuchenne z bazaltu pojawiają się w polskich domach coraz częściej. Sam blat w każdej kuchni jest niezwykle ważnym elementem. Bez niego trudno wyobrazić sobie codzienne czynności takie przygotowywanie posiłków, napojów, oraz wiele innych. Gdyby zastanowić się, co moglibyśmy zdziałać w kuchni nie mając blatu, wówczas pewnie znalazłby się sposób na przygotowywanie posiłków i innych rzeczy, jednak byłoby to znacznie utrudnione.
Jaki więc powinien być blat kuchenny, aby dobrze spełniał swoją rolę? Z pewnością musi być wytrzymały, dlatego też należy odpowiednio dobrać materiał, z jakiego ma być wykonany. Ponadto oczywiście powinien być dobrze dopasowany pod względem wymiarów, jak również kolorystycznie. Blat kuchenny jest bardzo ważnym elementem całej aranżacji wnętrza kuchni. Musi więc odpowiadać do wystroju wnętrza, no i oczywiście podobać się użytkownikom. Jak połączyć elegancję, estetykę, z wytrzymałością i odpornością? Wystarczy wybrać odpowiedni materiał na nasz blat kuchenny.
Kamienie jako materiały na blaty kuchenne i łazienkowe już od wielu lat cieszą się zainteresowaniem i uznaniem. Rodzajów kamieni jest wiele, dlatego też każdy może znaleźć coś dla siebie. Powszechne są również konglomeraty, które stanowią mieszankę 95 % kamienia naturalnego ze spoiwem, żywicami, oraz dodatkami. Różnią się od kamienia naturalnego pewnymi właściwościami chemicznymi oraz fizycznymi, jednak pod względem twardości i wytrzymałości absolutnie nie odbiegają od czystego granitu czy marmuru. Jednak granit, marmur, to nie jedyne naturalne kamienie, z których wykonywane są blaty kuchenne. Kolejnym atrakcyjnym materiałem jest bowiem bazalt.
Czym właściwie jest bazalt? Jest to bardzo trwała skała wulkaniczna, która pod względem właściwości najbardziej przypomina granit. Bazalty są bardzo wyraziste również pod względem kolorystycznym, występują głównie w odcieniach szarości. Kuchenne blaty z bazaltu doskonale wpasowują się w nowoczesne, minimalistyczne aranżacje wnętrz łazienek i kuchni. W tej skale wulkanicznej znajduje się również magnetyty, z którymi związana jest typowa grafitowa kolorystyka bazaltu. To właśnie one stanowią o tych niezwykłych odcieniach szarości i intensywnej barwie bazaltu. Jedną z istotnych właściwości bazaltu jest również to, iż wolno wietrzeje. Dzięki temu blaty kuchenne z bazaltu przez wiele lat zachowują właściwy, intensywny kolor i są trwałe.
Wśród wylewnych skał wulkanicznych bazalty są najbardziej powszechne. W Polsce najczęściej spotykane są od zachodnich granic, na Dolnym Śląsku, po Opole, gdzie wraz z innymi skałami wylewnymi tworzą formację bazaltową. Z czego składa się bazalt?
W skład bazaltu wchodzi przede wszystkim plagiokaza (labrador-bytownit), piroksena (augit, hipersten, enstatyt, bronzyt). Poza tym w tej skale wulkanicznej występują także amfibole (hornblenda, kaersutyt), melilit, skaleniowce (leucyt, nefelin, analcym), oliwin, szkliwo, czasami kwarc oraz biotyt, oraz akcesoryczne: magnetyt, ulvospinel, ilmenit, rzadziej hematyt, piryt i grafit.
Bazalt może być stosowany zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Jest to możliwe ze względu na jego wyjątkową trwałość i twardość. Oprócz blatów kuchennych, z bazaltu mogą być wykonane również parapety wewnętrzne i zewnętrzne, schody, blaty łazienkowe, posadzki. Jest to naturalny materiał, który daje ogromne możliwości również dopasowania kolorystycznego do aranżacji. Bazalty idealnie sprawdzają się w aranżacjach nowoczesnych, w stylu minimalistycznym. Bazalt można również dopasować do innych stylów wystroju wnętrza, zależy to oczywiście od naszej wyobraźni i preferencji.
Pielęgnacja i czyszczenie kuchennych blatów z bazaltu
Dlaczego należy odpowiednio impregnować blaty z kamienia naturalnego? Otóż mają one pewne właściwości fizyczne i chemiczne, które musimy uwzględniać. Przede wszystkim należy zadbać o zatykanie porów i maksymalne ograniczenie przepuszczalności i nasiąkliwości kamieni. W tym celu dobrze jest stosować odpowiednie impregnaty, które nie tylko będą powodowały zatykanie porów, ale pozostawią ochronną warstwę. Blaty z kamienia naturalnego mają to do siebie, iż należy dbać o nie od samego początku, jeżeli chcemy korzystać z nich jak najdłużej. Najlepiej pierwszą impregnację powierzyć specjaliście, który również pokaże nam jak najlepiej dbać o blat z kamienia naturalnego. Później co 3-5 lat przeprowadza się kolejne impregnacje. A jak dbać o blat kuchenny z bazaltu na co dzień? Do czyszczenia i pielegnacji codziennej blatu kuchennego lub łazienkowego z kamienia naturalnego najlepiej używać spacjalnych preparatów. Gdy blat jest zaimpregnowany, możemy również swobodnie przemywać go ścierką zwilżoną czystą wodą, jednak nie mineralną ani destylowaną. Odradza się również używania do mycia płynu do naczyń. Mimo, iż sam w sobie nie ma właściwości szkodliwych dla kamienia naturalnego, to jednak w sytuacji, gdy na blacie pozostanie jakakolwiek ilość takiego płynu, to przy zetknięciu z gorącymi naczyniami, pozostaną trwałe ślady na blacie.
Czego należy unikać przy pielęgnacji i czyszczeniu kuchennego blatu z bazaltu? Podobnie jak przy innych blatach z kamienia naturalnego, powinniśmy unikać środków, które zawierają:
-
kwasy
-
ocet
-
wino
-
zmywacze do paznokci itp.
-
środków z pH mniejszym niż 7
Naturalne kamienie nie są chemicznie obojętne, w przeciwieństwie do konglomeratów, które są obojętne. Dlatego też reagują zarówno na substancje o odczynie kwasowym, jak i zasadowym, chociaż to kwasy mają większe działanie niszczące na kamienie naturalne. Dlatego też należy używać odpowiednich środków do czyszczenia i pielęgnacji naszych blatów kuchennych z kamienia naturalnego. Pielęgnacja i impregnacja nie jest skomplikowana, a zadbany blat świetnie funkcjonuje przez wiele lat i pięknie wygląda, oraz jest bezpieczny.
Stosowanie impregnatów na kamień naturalny zapobiega również odplamieniom. Warstwa ochronna pozostawiona przez ten specjalny środek chemiczny, również pomaga w czyszczeniu powierzchni z trudniejszych zabrudzeń. Na co dzień dobrze jest czyścić kamień zwykłą wodą, jednak gdy mamy do czynienia np. z tłuszczem na blacie, lepiej jest użyć specjalnego detergentu do kamienia. Jeżeli jednak pojawi nam się trwała plama na naszym blacie, wówczas możemy zwrócić się do firmy zajmującej się produkcją blatów z pytaniem, czy może ją usunąć.
Zanim jednak rozpoczniemy impregnację blatu z kamienia naturalnego, lepiej skonsultować się z producentem. Pamiętajmy, iż są to środki chemiczne, więc stosowanie ich na blatach mających bezpośredni kontakt z żywnością nie jest wskazane.
Kamienne blaty kuchenne z bazaltu
Blaty kuchenne z bazaltu mają praktycznie taką samą wytrzymałość i twardość jak te z granitu. Podobnie rzecz ma się jeśli chodzi o właściwości chemiczne. Reagują na środki zawierające kwasy, wino, ocet, zmywacze do paznokci. Dlatego też do czyszczenie najlepiej używać zwykłej wody lub środków do pielęgnacji i czyszczenia kamienia naturalnego.
Blaty z bazaltu, zaimpregnowane, są odporne na wysokie i niskie temperatury, więc spokojnie możemy kłaść na taki blat gorące garnki. Ponadto są wytrzymałe, trwałe, odporne na zarysowania, uderzenia. Wytrzymałe na wspinaczki dzieci w poszukiwaniu ulubionych ciastek, siadanie na nich, duże ciężary. Sam bazalt występuje w wielu odmianach, kolorach, odcieniach szarości. Poszczególne odmiany bazaltu różnią się nieznacznie również składem. Bazalt jest skałą o strukturze drobnoziarnistej, dlatego też blaty kuchenne z bazaltu wyglądają niesamowicie, mienią się różnymi odcieniami i drobinkami skał. Zawierają w sobie mało związków krzemu i sodu potasu, natomiast więcej magnezu i wapnia.
Bazalt na tle kamieni naturalnych, wyróżnia się jednak dużą odpornością na działanie kwasów. Nie odznacza to, iż ta odporność jest 100 % i możemy myć taki blat środkami zawierającymi kwasy. Jednak w porównaniu z granitem czy marmurem, ta odporność jest o wiele wyższa. Jeśli więc zapomnimy czasem o pielęgnacji blatu z bazaltu odpowiednim środkiem i uzyjemy innego detergentu, to prawdopodobieńswo zmatowienia powierzchni jest o wiele mniejsze.
Jakie powierzchnie mogą mieć nasze kuchenne blaty z bazaltu?
Zasadniczo istnieje kilka rodzajów powierzchni blatów kuchennych. Połyskowa powierzchnia jest najczęściej stosowana, uniwersalna i bardzo elegancka. Blaty z taką powierzchnią są idealnie gładkie, delikatnie połyskują. Kolejnym rodzajem powiierzchni jest matowa. Wykonywana jest ona na zamówienie klienta. Blaty z taką powierzchnią nie błyszczą się, jednak dobrze współgrają np. z połyskującymi meblami. Powierzchnia szczotkowana również świetnie się prezentuje, jednak nie sprawdza sie w kuchni. Lepiej stosować ją na blaty zewnętrzne, parapety, lub w łazience. Wykonywana jest również na zamówienie, blaty i parapety z taką powierzchnią mają delikatny wzór, nierówności. Jest to rodzaj powierzchni typoow dekoracyjnej. Blaty kuchenne mogą mieć również inne rodzaje powierzchni wykonywanych na zamówienie. Zależy to jednak już ściśle od materiału, projektu, oraz przeznaczenia blatu.
Blaty z kamienia naturalnego to zamysł niejednego projektanta. Wiele osób marzy właśnie, aby mieć w swojej kuchni kamienne blaty np. z granitu lub bazaltu. Nasza firma już od wielu lat zajmuje się produkcją blatów z kamieni naturalnych i konglomeratów, ale nie tylko. Dla naszych klientów wykonujemy także profesjonalne projekty, w których szczegółowo dopasowujemy wymiary blatów, kolorystykę, materiał, kształt, położenie w różnych koncepcjach. Mogą Państwo zamówić również u nas usługi montażu wraz z wykonaniem blatu lub osobno.
Zapraszamy serdecznie do współpracy. Gwarantujemy najlepsze materiały, wykonanie na najwyższym poziomie, miłą obsługę i atrakcyjne ceny. Blaty kuchenne z bazaltu to jedna z naszych specjalności.